CPAP MASKE KAÇAKLARI
İki çeşit maske kaçağı vardır. En sık karşılaşılanı maskeden kaynaklı kaçaklardır. Diğer kaçak sebebi ise ağzın uykuda açılmasından oluşan kaçaklardır. Maskeden kaynaklı kaçaklarda, öncelikle size uygun ebattaki maske yastığını kullandığınızdan emin olun.
Unutmayın ki, her maske nefes verdiğinizde karbondioksitin atılması için kasıtlı olarak belirli bir miktarda hava tahliyesi yapması için dizayn edilir. Bu tahliye mekanizmasından kaynaklı kaçaklar bir sorun değil, aksine bir gerekliliktir.
CPAP MASKE KAÇAKLARININ YAN ETKİLERİ
- Maske kaçakları uykunuzun bölünmesine sebep olabileceği gibi, siz uyanmasanız da beyninizin uyarılmasına sebep olur.
- Ciddi kaçaklar cihazının ihtiyacınız olan basıncı vermesine engel olur ve bu sayede de tedavinizin aksamasına sebep olacaktır.
- Ciddi kaçaklar, cihazınızın sensörlerinin doğru çalışmasına engel olur ve böylece cihazınızın algoritmaları tedavinizle ilgili doğru veriler elde edemez ve gerekli düzenlemeleri yapamaz.
- Bu kaçaklar sizi de rahatsız eder, çünkü hem gözlerinize hava üfler, hem de sizi ve partnerinizi rahatsız edecek sesler çıkarır.
CPAP MASKE KAÇAKLARINI NASIL ÖNLERSİNİZ?
- Öncelikle, her kullanımdan önce yüzünüzü yağ ve terden arındırmak için iyice temizleyin.
- Maske bölgesine nemlendirici gibi kremler sürmeyin.
- Maskenizin kafa bandını iyi bir şekilde ayarlayın. Maskenin çok gevşek olması gibi çok sıkı olması da kaçaklara sebep olabilmektedir.
- Mümkün olduğunca sırt üstü yatmaya özen gösterin çünkü yan veya yüzüstü yatış pozisyonunda yastığın maskeyi itmesi de hava kaçaklarına sebep olmaktadır. Sırtüstü yatamıyorsanız, maskenizin yastığa gömülmesini engelleyecek tarzda bir yastık kullanın veya kendinize göre uygun bir pozisyon belirleyin.
- Maskenizde kaçak olduğunda cihaz çalışırken maskeyi yüzünüzden biraz geri çekip tekrar yerleştirin. Eğer küçük hava kaçakları oluyorsa da, parmağınızı maske ile cildinizin arasında gezdirerek kaçak yapan parçanın düzelmesini sağlayın.
- Eğer maske kaçağı deforme olmuş maske silikonundan kaynaklanıyorsa silikonu veya maskeyi değiştirin.
- Eğer yüksek basınçla tedavi görüyorsanız, maskenizi ayarlamaya çalışırken daha düşük basınca göre değil, asıl basıncınıza göre ayarlayın, çünkü düşük basınçta kaçak olmazken, basıncın artmasıyla birlikte kaçak meydana gelebilmektedir.
- Her maske her yüz tipine uygun olmayabiliyor. Eğer bir maske ile kaçakların önüne geçemiyorsanız, bir başka maske denemeniz gerekebilir.
AĞIZDAN KAÇAKLAR
Ağızdan kaçan hava istenmeyen ikinci tip hava kaçağıdır ve mümkünse ortadan kaldırılmalıdır. Ağız ve burun aynı yolu kullandığından, tam yüz maskesi kullanmıyorsanız eğer, burnunuzdan giren hava ağzınızdan kaçabilir ki bu da hava yolunuzda basıncın düşmesine sebep olacaktır. Ağızdan kaynaklanan kaçaklarda, solunum yolları ve ağızda kuruluk meydana gelir ve bu kuruluk burnun tıkanmasına da sebep olabilmektedir. Bu durum rahatsız edicidir ve uyku kalitesini olumsuz yönde etkiler.
MASKE KAÇAKLARININ NEDENLERİ
BURUNDA EĞRİLİK (DEVİASYON)
Eğer burnunuzda ciddi bir eğrilik varsa bununla ilgili bir KBB uzmanı doktor ile görüşmenizde fayda var. Bu eğrilik burnunuzdan yeterince nefes almanıza engel oluyorsa ağızdan nefes almak zorunda kalırsınız. Bu durumda tam yüz maskesi kullanmak, ağzı da içine alacağı için bir çözüm olacaktır ancak konfor açısından herkesin tercih edeceği bir maske tipi olmayabilir.
ALIŞKANLIK
Bazılarımız ağızdan nefes alıp vermeye alışmışızdır. Ancak bu kişinin kendini alıştırması ile düzelebilen bir durumdur. Bunun için uygulanabilen alıştırma yöntemleri var. Örneğin gece yatarken dilinizi üst damağınıza yapıştırmak suretiyle, ağzın açık olması durumunda dahi hava kaçağını önlersiniz. Bu yöntemler bir işe yaramıyorsa, çene bandı diye tabir edilen ve çenenin kapalı kalmasına yardımcı olan çene bantlarından kullanmanız gerekir.
DİKKAT
Ağızdan kaçakların önüne geçmek için bazıları dudakları bir çeşit bant ile kapatmayı önerebilmektedir, ancak bu yöntem beraberinde çeşitli risk ve tehlikeleri de getirebilmektedir. Uyurken burnunuzun tamamen tıkanma ihtimali varsa, veya reflünüz varsa risk teşkil edebilmektedir. Ayrıca gece bir şekilde hortumun yerinden çıkması veya elektriklerin kesilmesi de risk oluşturmaktadır.